Veelgestelde vragen over het kopen van onroerend goed in Spanje: Uw snelle gids
Vastgoed kopen in het buitenland brengt unieke uitdagingen en kansen met zich mee. Spanje, bekend om zijn schilderachtige landschappen en levendige cultuur, heeft de interesse gewekt van vastgoedkopers die op zoek zijn naar een mediterrane vakantie. Om de fijne kneepjes van het verwerven van een eigendom in Spanje te begrijpen, moet je echter een goed inzicht hebben in het proces.
In deze gids behandelen we de fundamentele vragen die rijzen bij de aankoop van onroerend goed in Spanje. Van overdrachtsbelasting tot de keuze tussen tweedehandse en off-plan eigendommen, we geven duidelijke antwoorden om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
Of je nu voor het eerst een huis koopt of een doorgewinterde investeerder bent, deze gids heeft als doel je te voorzien van de kennis die je nodig hebt om zelfverzekerd door het Spaanse vastgoedlandschap te navigeren. Ga met ons mee op verkenning naar de belangrijkste aspecten van het kopen van onroerend goed in Spanje, zodat uw reis naar vastgoedeigendom een goed geïnformeerde en succesvolle is.
1. Welke belastingen zijn verbonden aan de aankoop van onroerend goed in Spanje?
Als je onroerend goed koopt in Spanje, moet je overdrachtsbelasting of IVA (btw) betalen, afhankelijk van het type onroerend goed. Sinds 28 april 2021 heeft de regionale regering van Andalusië de overdrachtsbelasting permanent verlaagd naar een vast tarief van 7%. Voor nieuwe eigendommen geldt een IVA van 10% en een zegelrecht van 1,5%.
2. Zijn er extra kosten om te overwegen bij het kopen van een Spaans onroerend goed?
Bijkomende kosten zijn onder andere vertegenwoordiging door een advocaat (ongeveer 1% + btw), notaris- en kadasterkosten (1%) en andere documenten zoals volmachten, N.I.E.-certificaten en contracten voor nutsvoorzieningen (ongeveer 1%).
3. Hoe krijg ik een N.I.E (identificatienummer buitenlander) voor vastgoedtransacties in Spanje?
Je kunt een N.I.E. aanvragen bij het plaatselijke politiebureau. Je hebt je paspoort (origineel en fotokopie), pasfoto's en aanvraagformulieren nodig. Uw advocaten kunnen u ook helpen met het verkrijgen van uw NIE. Klik hier om het aanvraagformulier op de website van de overheid te downloaden.
4. Hoe krijg ik een hypotheek om een huis te kopen in Spanje?
Na Corona en de inflatie met zijn piek in 2022 over de hele wereld en ook in Spanje, neemt de inflatie in Spanje vanaf Maart 2023 eindelijk af tot +3,3%.
Terwijl twee jaar geleden hypotheken werden geïnitieerd met een variabele rente, zien wij nu dat de trend duidelijk is veranderd en de meerderheid van de hypotheken wordt uitgegeven met een vaste rente.
5. Hoe lang duurt het om een huis te kopen in Spanje?
Gemiddeld duurt het 4-6 weken vanaf het moment dat je akkoord gaat met de verkoop tot de voltooiing. Dit kan echter variëren op basis van individuele omstandigheden en vastgoeddetails. Houd er rekening mee dat in augustus veel mensen op vakantie gaan en dat dit het proces in deze maand kan vertragen.
6. Moet ik een tweedehandse woning of een woning off plan kopen in Spanje?
Kiezen tussen een tweedehandse of een projectmatige woning hangt af van persoonlijke voorkeuren. Tweedehands biedt onmiddellijke eigendom, terwijl off-plan eigendommen een wachttijd van 6-24 maanden kunnen hebben met potentiële kostenbesparingen.
7. Zijn Spaanse eigendommen eigendom van de eigenaar of erfpacht?
Spaanse woningen zijn vrij op naam. Kopers zijn eigenaar van het onroerend goed, inclusief grond voor huizen of muren, plafonds, vloeren en terrassen voor appartementen.
8. Kan ik de eigendom van een woning in Spanje delen?
Ja, de Spaanse wet staat meerdere eigenaren toe op eigendomstitels. Raadpleeg een advocaat over de gevolgen voor zaken zoals erfenissen.
9. Wat zijn de maandelijkse kosten voor eigendom in Spanje?
Als je in een urbanisatie koopt, betaal je maandelijkse onroerendezaakbelasting. Je moet ook IBI (gemeentebelasting) betalen en inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen. De bedragen variëren afhankelijk van het type woning en de grootte ervan.
10. Hoe kan ik effectief zoeken op de Spaanse vastgoedmarkt en een betrouwbare makelaar kiezen?
Om je weg te vinden op de Spaanse vastgoedmarkt, moet je kiezen voor een gerenommeerde en gevestigde makelaar met een goede staat van dienst en positieve recensies. Kies een makelaar die jouw taal spreekt, die jouw wensen begrijpt en die je tijdens het hele proces kan helpen. Kies voor Buena Vida Spain!
We hopen dat je deze veelgestelde vragen over het kopen van onroerend goed in Spanje nuttig vond. Bekijk hier onze nieuwste opties voor van onroerend goed.